Stel dat uw kantoor een landschap is

Ga je naar het strand of naar het bos om tot rust te komen of inspiratie op te doen? Zo kan je ook kiezen om naar het café of sportvereniging te gaan om mensen te ontmoeten. In het dagelijkse leven is het dus heel gewoon dat iedereen een omgeving kiest die voor hem of haar het beste aansluit met wat je wilt doen.

Sprank ziet de kantooromgeving daarom als een levendig landschap, dat door doordachte keuzes ook als zodanig ingericht en beleefd kan worden.

Type medewerkers

Het aller belangrijkste aspect zijn uiteraard de mensen die er werken. binnen een bedrijf kan je allerlei type medewerkers onderscheiden: Rots, Verbinder, Hybride werker, Nomade.

  • Rots- werkt op een vaste plek in het kantoor
  • Verbinder- Werkt vrijwel altijd op verschillende plekken in het kantoor
  • Hybride werker- Werkt zowel buiten het kantoor maar ook binnen het kantoor
  • Nomade- vrijwel altijd buiten het kantoor aan het werk

Het spreekt eigenlijk voor zich dat je al deze type medewerkers niet een zelfde werkplek kan geven, maar moet kijken waar ze het meeste profijt van hebben.

Het juiste kantoorlandschap hangt verder nauw samen met diverse zaken zoals de types werkzaamheden die plaatsvinden, gewoontes, sociale aspecten, de gewenste organisatiestructuur en wat je wilt bereiken met een nieuwe werkomgeving.

Afb artikel landschap

Glijbanen en skippyballen

Dit zelfde geldt voor de inrichting van vergaderkamers, bespreekruimtes agile rooms, brainstormruimtes en presentatieruimtes. Zonder gelijk in überhippe kopieën te vervallen met glijbanen, ballenbakken en skippyballen kan je de ruimte wel zo inrichten dat hiermee de aard van het gesprek bepaald wordt en alle mogelijkheden aanwezig zijn om de bespreking of presentatie tot een succes te maken. In plaats van een standaard opstelling, een tafel met stoelen, kan je denken aan een bespreekruimte met banken en stoelen, een hoge tafel voor stand up meetings of een halfhoge tafel met barkrukken, Het blijft een vreemd fenomeen dat als een groep mensen op straat met elkaar spreken vaak in een kring staan en we vergaderen aan rechthoekige tafels en zitten.

Traditionele vergader- en overlegplekken worden daarom vervangen door meer geschikte alternatieven als een koffiehoek of een huiskamer.

Afb artikel landschap 2

Een landschap ontwerpen

 Voor ons is het belangrijk te weten wat een nieuw kantoor of werkomgeving moet opleveren voor een bedrijf. Daarna kunnen we aan de slag met het ontwerpen van landschap en we gebruiken een plein, bos, strand, meer, stad of dorp als metafoor voor de verschillende ruimtes die in een kantoor moeten komen. Geen dor landschap maar, voor alle activiteiten die plaatsvinden en type medewerkers die binnen een organisatie te vinden zijn een werkomgeving waar hard, efficiënt én  ontspannen gewerkt kan worden

Sprank Interieurprojecten ontwerpt en maakt omgevingen waar mensen beter kunnen werken.

Delen? Graag!Email this to someoneShare on LinkedInShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this page
Luc Scholten
Luc Scholten
Mede-eigenaar at | luc@sprank.nu | + posts

Sprank realiseert transformaties van traditioneel ingerichte kantoren naar kantoorlandschappen waarbij de verschillende werkvormen en overlegmanieren mogelijk gemaakt worden en leveren die gebruiksklaar op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER