Blockchain. Een verre blik in een nabije toekomst

Blockchain. Hoe belangrijk gaat dit worden voor u? Heeft u er überhaupt wel eens van gehoord? 

Laat ik het anders vragen: Hoe graag had u rond 1990 willen weten dat het internet zo groot zou worden als dat het nu is, zodat u er op had kunnen inspelen?

Sommigen zeggen dat Blockchain nog groter gaat worden dan het internet zelf. In dit blog wat het is en een tipje van de sluier.

Waar te beginnen

Blockchain is nog redelijk onbekend. Maar Bitcoin kent u mogelijk wel. De cryptocurrency. Een valuta die alleen in de digitale wereld bestaat. De techniek die Bitcoin gebruikt wordt Blockchain genoemd.

Bitcoin en de techniek (later omgedoopt tot) Blockchain is in 2008 bedacht door een nog steeds onbekend persoon met als alias Satoshi Nakamoto. Hij beschreef in een white paper hoe men transacties zou kunnen doen met een cryptocurrency, zonder dat daar een tussenpersoon (zoals een bank) nodig was om de transactie veilig en vertrouwd uit te voeren. Een revolutionaire gedachte, precies omhoog gekomen toen de crisis plaatsvond.

Hoe werkt het

Een nogal technisch verhaal, maar ik zal mijn best doen.

Er wordt een reusachtig, gedistribueerd, real-time grootboek bijgehouden dat voor iedereen transparant en in te zien is. Het is gedistribueerd, omdat vanuit verschillende computers op het web het grootboek wordt bijgehouden. Als er een aanvulling is, dan moeten alle verschillende computers (nodes) die het grootboek bijhouden deze aanvulling als hetzelfde noteren. Als dat niet gebeurt, dan zal het niet mee worden genomen in het grootboek.

Wanneer de aanvulling goed is gekeurd komt er een nieuw blok bij dat zich baseert op alle voorgaande blokken met info, plus de nieuwe aanvulling. Zo ontstaat er een reeks aan blokken die steeds wat meer informatie meenemen, de Blockchain.

Al deze informatie is versleuteld, zodat men wel ziet welke bedragen er overgemaakt zijn van nummer naar nummer, maar dus niet door wie precies. Dus geen namen, maar nummers.

Hoe werkt het dus echt

Het Blockchain grootboek weet dat ik 100 Bitcoins heb. Ik besluit 60 Bitcoins over te maken naar mijn vriendin (omdat ik haar lief vind en af toe een beetje wil slijmen met digitaal geld). Het grootboek registreert dan hoeveel Bitcoins ik heb, hoeveel Bitcoins mijn vriendin heeft en wat onze rekeningnummers zijn. Dan vindt de transactie plaats. De Blockchain moet dan registreren dat er 60 bij mij af zijn gegaan en ik dus op 40 over zit en dat er bij haar rekeningnummer 60 Bitcoins zijn toegevoegd.

Wanneer dit op haar rekeningnummer en die van mij is geverifieerd door de verschillende nodes (verschillende computers die de blokken van de Blockchain bijhouden), wordt er een nieuw blok aangemaakt met deze informatie. Dit blok moet dan op elke node gesynchroniseerd worden. Als dat bij 1 node niet lukt, gaat de gehele transactie niet door.

De computers die ervoor kunnen zorgen dat er een nieuw blok wordt aangemaakt worden ‘miners’ genoemd. Miners hebben een speciaal soort software, wat continu berekeningen maakt om een ingewikkelde puzzel te ontrafelen, namelijk de puzzel van het nieuwe blok. De miner die de puzzel weet te ontrafelen creëert het nieuwe blok, wat door andere miners en de nodes (alle computers die het grootboek ook bijhouden) daarna te verifiëren is. In dit blok staat dan de informatie van mijn transactie. De winnende miner krijgt dan een set aan Bitcoins als prijs.

Doordat deze puzzel uitermate moeilijk is om te kraken en bij Bitcoin er om de 10 minuten een nieuwe puzzel is, met daarbij dus een nieuw blok, is het niet te doen om de Blockchain te onderbreken of te hacken. Pas wanneer men 51% van alle nodes bezit, zou er een handmatige wijziging kunnen plaatsvinden. Maar dat zou net zoiets zijn als alle bankrekeningen van alle Nederlanders in 1 keer hacken binnen 10 minuten. Niet te doen, waardoor dit ongelofelijk veilig is.

Implicaties en andere toepassingen

De Blockchain technologie heeft niet alleen invloed op geldstromen (wat trouwens mega veel impact gaat hebben), maar kan voor elke vorm van kapitaal worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan Uber, die een bepaald percentage van de rit binnen haalt als service voor de app dienst. Maar dan de Blockchain versie, waar je puur peer-to-peer een auto op kan vragen en direct aan de bestuurder geld kan overmaken, zonder enige tussenpersoon.

Nu we toch op Salarisblog.nl zitten, denk ook aan de manier waarop we werknemers uitbetalen. We stellen van tevoren afspraken op over hetgeen wat een werknemer moet afmaken om betaald te krijgen en zetten dat om in zogenoemde ‘smart contracts’: gecodeerde contracten die uitbetalen op het moment dat de afgesproken elementen zijn waargemaakt. En dit zonder tussenpersonen. Misschien alleen een app die het gebruiksvriendelijk en duidelijk maakt om dit te doen, maar verder geen belang heeft in de transactie.

Het gaat ook invloed hebben op de manier waarop we belasting betalen. Meer dan 3x de hoeveelheid aan donaties aan goede doelen naar het buitenland wordt besteed aan geldzendingen, naar bijvoorbeeld familie die in het thuisland woont. Daarvan wordt vaak een flink percentage belast. Via Bitcoin of andere op Blockchain gebaseerde cryptocurrencies, kan het (nog) niet belast worden. Een enorme uitdaging voor overheden en een mogelijk voordeel voor ontwikkelingslanden die het volledige bedrag binnen weten te slepen.

Voor u

Er zijn genoeg uitdagingen en mogelijkheden met de Blockchain. Als u het zich nog niet realiseert en veel meer info nodig heeft, lees dan vooral dit boek van Don Tapscott.

Of laat het over u heenkomen. U kiest.

 

Delen? Graag!Email this to someoneShare on LinkedInShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this page
Lennard Toma
Lennard Toma
Projects & Operations at | + posts

KEYTOE IS
een verzameling van krachtige digital individuals voor wie het internet geen geheim heeft. Topdriespelers uit alle branches benutten Keytoe om te winnen van concurrenten middels digital.

LAAT EEN REACTIE ACHTER